sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Töissä, Kombewa III ja Korando

Lauantaina lähdettiin kulttuurituottaja opiskelija Maimin ja esittävän taiteen opiskelijoiden (Liina-Maija, Kaisuli, Ninni ja Maria) kanssa kylävisiitille Korandoon. Meidän tehtävä oli tehdä terveystarkastuksia kylän lapsille. Esittävän taiteen opiskelijoilla oli oma projektinsa Eversmart Ladiesien kanssa. Eversmart Ladies on organisaatio, jonka jäseninä ovat entiset ja nykyiset seksityöläiset. Entiset seksityöläiset antavat tukea naisille jotka edelleen myyvät itseään pitääkseen perheensä toimeentuloa yllä. He kehittävät vaihtoehtoista työtä prostituutiolle. Heillä on pieni toimisto, jossa he tekevät parturi-kampaajan hommia ja kokoustavat.


Eversmart Ladies toimistosta


Me lähdimme Maimin ja muutaman Centre for Legal Rights Education, Advocacy and Development - CLREAD työntekijän kanssa. Kävelimme noin puolen tunnin matkan hiekkatietä kylään, jossa heillä on pieni rakennus, joka toimii sekä kouluna, kirkkona että kokoustilana. Saimme kuunnella ja katsella pienten koululaisten lauluesityksia, jonka jälkeen aloitimme terveystarkastusten tekemisen.


Koululaisten lauluesitys


Lähinnä jos huomasimme lapsissa jotain vakavampaa, kuten ripulia, matoja ulosteessa (ei, emme tutkineet heidän ulostettaan mutta nämä asiat tuli keskusteluissa ilmi!), anemian oireita (vaaleat limakalvot, turvonneet ja arat kämmenet kertoo sickle cell anemiasta tms..), sieni-infektioita, silmien keltaisuutta (hepatiitti ym maksasairaudet, anemia, ameba) kehoitimme ottamaan yhteyttä omaan community health workeriin tai sairaanhoitajaan. Suoraan lääkärille menemistä en kehoittanut kovin helposti, sillä tiedän, että he eivät mene. Community health worker tekee sen hienotunteisesti omalla tyylillään. Mikäli huomasin jotain infektion kaltaista, painotin antibioottihoidon tärkeyttä. Kyläläisiä on lähestyttävä sensitiivisesti, ei painostaen.


Päivän päätteeksi pidimme yhteenvedon päivän asioista





Päivä meni rattoisasti ja lopuksi keskustelimme kyläläisten kanssa terveydenhoidosta ja hyvinvoinnista. Tulkkinamme toimi Clread Kenyan työntekijä. Kyläläiset eivät puhuneet swahilia, vaan luota, joka on yksi puhutuimmista heimokielistä swahilin jälkeen.





Osallistumme kylän tyttökoulun Talent-kilpailuun tiistaina. Olemme yleisönä ja osallistumme tapahtumaan, jota kulttuurituottaja Maimi on ollut yhdessä tyttökoulun kanssa järjestämässä. Tyttökoulun tytöt hankkivat taitoja järjestää vastaavanlaisia tapahtumia kyläläisille ja toisille koululaisille, jotta he voivat kerätä rahaa. Myöhemmin marraskuussa on Ojollan kylässä vielä kylätapahtuma, jossa on kaikenlaista ohjelmaa ja toimintaa.

Vierailimme myös naisvankilassa Masenon tyttöjen kanssa. He järjestivät työpajan naisvangeille, jossa aiheena oli tunteet. Aluksi "vapauduimme" leikin avulla, jonka jälkeen kävimme keskusteluja ja käsittelimme tunteita. Teimme patsaita erilaisista tunteista.

Valokuvia vankilasta ei ole, sillä kamerat ja kännykät tuli jättää vartijoille heti portilla. Vankilassa oli myös naisten lapsia. Vangeilla oli ihan oikeesti raitapuvut ja numerosarjat selässä. Asusteista tuli mieleen Lucky Lukesta tutut Daltonin veljekset. Ympäristö oli sinänsä ihan mukava, sillä naiset tekivät töitä viljelymailla ja pihalla oli istutuksia. Rautalanka aidat toivat mieleeni vajaat kymmenen vuotta sitten tekemäni vierailun Puolaan Auschwitziin.

On ollut mukavaa tehdä vierailuja kylissä ja keskustella kyläläisten kanssa. Tällä kertaa lahjoitimme lapsille tarroja ja heijastimia terveystarkastuksen jälkeen (kiitos Nea). Vanhemmat saivat myös pinssejä. Jaoimme myös pieniä tuubeja peusvoidetta ja annoimme hoitovälineitä tarpeen mukaan. Viemme tähän kylään myös lastenvaatteita, joita olemme saaneet lahjoituksina Suomesta ystäviltä ja sukulaisilta (Peppi, Aila ja Liisa). Nyanza Mitchell obaman lastensairaala sai Harrin äidin lahjoittamat lelut.

Olemme jättäneet vaatteita myös Kombewaan community health worker Georgelle, joka lupasi ystävällisesti toimittaa niitä tarvitseville. Kombewassa näimme monta suloista pientä tyttöä ja poikaa, joilla oli rikkinäisiä vaatteita ja kenkiä. Toivon ja uskon, että Georgen kautta apu menee varmasti perille. Hän tekee työtään vapaaehtoisesti ja sydämellään. Hän välittää kyläläisitä ja pitää lapsia kuin ominaan. George kehittää seitsemässä läntisen Kisumun kylässä yhteisön terveydenhuoltoa.



Home Based Care Cordinator Lilian Osewe


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti