keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Joululahja

Olemme vihdoin saaneet lahjoituskohteen WOFAK:in kautta ja jaan tilinumeron, jonne kaikki halukkaat voivat laittaa pienen (tai suuren) rahallisen avun.

Tilinumero:
FI 69 8500 0710 3753 77
Saaja: Riikka Pöntinen ”Lahjoitus Keniaan”
Viestikenttään voit laittaa tervehdyksesi lahjasi saajalle

Lahjoituksien laittamiseen on valitettavasti vain viikko aikaa, sillä aikamme alkaa käydä vähiin täällä ja harjoittelujakso on lopuillaan. Lahjoituskohteita olisi useita, mutta käytännön asioiden vuoksi tämä on jäänyt viimetinkaan. Eli eräpäivä on 30.11.2011. Jos tilille vielä tämän jälkeen tulee varoja, siirrän ne WOFAK:in yleiselle maanlaajuiselle lahjoitustilille.



Kohde
Kohteenamme on WOFAK:in ja meidän yhdessä valitsemat orpolapset ja osaa heistä huolehtivat isoäidit. Orpolapsia on täällä aivan valtavasti ja maaseudulla heidän määränsä vain kasvaa, enemmän kuin osaamme kuvitellakaan. Useimpien vanhemmat ovat kuolleet AIDS:iin tai muihin vakaviin sairauksiin.



Faktaa
Jotkut lapsista ovat onnekkaita, sillä heillä on joku joka heistä huolehtii, esimerkiksi sukulainen. Heidän osansa perheessä ei silti ole aina samalla tasolla kuin perheen muiden lasten.

Eräässä tapauksessa lasta oli pidetty ulkona varastossa, jossa esimerkiksi vuohet nukkuvat. Hän ei saanut asua sisällä talossa. On myös tapauksia, joissa lapsi on jäänyt yksin asumaan kotiinsa vanhempien kuoleman jälkeen. He eivät pysty korjaamaan taloja sateiden ja termiittien tekemiltä tuhoilta ja moni talo onkin huonossa kunnossa tai osittain romahtanut. Jos perheessä on useita lapsia, isommat huolehtivat pienemmistään ja koettavat selviytyä. Osa lapsukaisista käy koulua, mutta toiset ”muuttavat kadulle” ja töihin hanttihommiin, koska sillä tavoin he saavat ainakin yhden ruoka-annoksen päivässä. Koulussa tarjotaan yksi ruoka päivässä, mutta kaikilla ei ole siihenkään mahdollisuutta. Osa saa ruuan jonkun projektin kautta, luultavasti jonkun organisaation avustuksella. He, ketkä eivät ole päässeet projektiin mukaan, katsovat vierestä ja saavat tähteet jos jotain jää.



Isoäidit
Kylissä on valtavasti tapauksia, joissa orpolapsen isoäiti on ottanut lapsen/lapset huolehtiakseen. Koska orpoja tulee koko ajan lisää, lämminsydämiset isoäidit ovat ottaneet huostaansa myös toisten orvoksi jääneitä lapsia.

Tapasimme viime perjantaina näitä isoäitejä, joilla saattaa olla jopa kymmenen orpolasta huolehdittavanaan. He saavat WOFAK:ilta avustusta lapsien ruokkimiseen ja pienen summan rahaa. Tämä ei meinaa kuitenkaan riittää niin suurelle määrälle kuin pariksi viikoksi ja lahjoitus viedään vain kerran kuussa. Isoäideillä on tietenkin myös omia isoäitien ongelmia, esimerkiksi terveytensä kanssa. Varat uupuvat myös heidän omasta terveydenhuollostaan. Jos isoäiti menehtyy, jää monta pientä taas yksin.

Voit vain kuvitella millaisia traumoja ja kehityshäiriöitä tällaiset taustat voivat pienille lapsille aiheuttaa. WOFAK käy kouluissa ja kyläyhteisöissä kertomassa seksivalistusta, HIV/AIDS:in vaaroista, tartunnasta, ennaltaehkäisystä, oireista ja hoidosta. Järjestö kertoo myös koulutuksen tärkeydestä ja yleisestä hygieniasta.

Moni lapsi on täysin hymytön, ei leiki, eikä puhu. Jotkut ovat jääneet niin pahasti vaille perustarpeiden tyydyttymistä, että kehityshäiriö on jo niin paha, ettei se ole korjattavissa. On jopa lapsia jotka eivät osaa vielä viiteen ikävuoteen mennessä puhua, kävellä tai pysty kontrolloimaan virtsaamista ja ulostamista. Toki on myös iloisia ja elämänmyönteisiä lapsia, jotka leikkivät ja selviytyvät. Kohtaloita on vaan niin monenlaisia.

Haluamme keskittyä lahjoituksessamme lapsen perustarpeiden tyydyttämiseen. Nämä ovat puhtaus, vaatetus ja lämpö, puhdas ruoka ja juoma, uni, aktivoiminen ja ihmiskontaktit sekä rakkaus ja läheisyys. Kaikkiin emme voi lyhyellä, emmekä edes pidemmällä aikavälillä vaikuttaa, mutta haluamme yrittää edes jotain.

Keskustelemme WOFAK:in työntekijöiden kanssa mikä olisi heidän näkemyksensä mukaan tärkein avustus. Annetaanko enemmän kerralla vai vähemmän pitemmän ajan kuluessa? Ketkä tarvitsevat apua kipeimmin? Mikä tapa sopii meidän aikatauluumme ja budjettiimme?

Tällä hetkellä olemme saaneet TEILTÄ ystäväiset 369e ja sillä pääsemme hyvään alkuun. Olemme ajatelleet hankkivamme;

·         saippuaa  n. 70snt/kpl

·         waterquardia (puhdistaa veden juomakelpoiseksi)  n. 40snt/plo

·         peittoja  n. 4e/kpl

·         vaatteita

·         moskiittoverkkoja ehkäisemään malariatartunnoilta   n. 5e/kpl

·         hammasharjoja  n. 20snt/kpl

·         ruokaa ja juomaa

·         ruuanlaittovälineitä

Katsotaan kuinka WOFAK suhtautuu ehdotukseemme.

Olemme iloisia, että lahjoitus on saanut suosiota myös facebookissa. Kirjoitan taas toisena päivänä, kuinka projekti etenee. Kiitos avusta ja mielenkiinnosta! J

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti