lauantai 26. marraskuuta 2011

Al-Shabaab terroristijärjestö

Tässä parin päivän aikana on korviimme kantautunut ikäviä. Illansuussa 23.10. makoilin huoneessa ja facebookkasin. Kuulin pihalta pamauksia. En ajatellu niitä sen kummemmin. Seuraavana päivänä kuultiin, että hotellin lähistöllä, vastapäisellä Jomo Kenyatta jalkapallokentällä oli ryöstetty kaksi hollantilaista. Ilmeisesti heitä oli uhattu aseella, pyssy vasten otsaa. Saaliin saatuaan ryöstäjät hipsivät tiehensä. Hotellin lähellä sijaitsee myös poliisilaitos. Hollantilaiset oli menneet samantien asemalle ilmoittamaan tapahtuneesta. Poliisit olivat lähteneet ryöstäjien perään ja ampuneet yhden oletetuista ryöstäjistä. Siihen se sitten kuoli, puistoon. ihan täyttä varmuutta ei ole, oliko ammuttu edes mukana ryöstössä.

Täällä on hyvin vahvasti valloillaan oman käden oikeus. Jos joku ryöstää ja ryöstetty ilmiantaa ryöstäjän vaikka kadulla keskellä päivää, ohikulkijat hyökkäävät ryöstäjän päälle ja saattavat hakata hänet kuoliaaksi.

Näimme yhden kolarin (yhden monista!) jossa mies jäi kadulla auton alle. Autoilija yritti paeta, mutta alle puolessa minuutissa katu täyttyi riehuvista ihmisistä ja he estivät autoilijaa lähtemästä paikalta. He kävivät auton kimppuun ja ravistelivat ja hakkasivat autoa. Kukaan ei niinkään ollut kiinnostunut auton alle jääneestä miehestä. Joku koitti nostaa häntä pystyyn. Itsellä kävi hetken mielessä, että olisiko miestä pitänyt auttaa, mutta suurempi todennäköisyys olisi ollut, että itse olisi tullut ryöstetyksi tms. Suuret väkijoukot on mzungulle vaaraksi. Lopulta uhri taidettiin työntää kolariautoon. Hämmentävää. Mitään ambulanssia ei tullut, koska eihän niitä ole.

Toinen ikävä tilanne on terroristiryhmä Al-Shabaabin tekemät iskut. Se on somalialainen islamistinen liike, joka taistelee Somalian väliaikaishallitusta vastaan. Al-Shabaab vannoo uskollisuutta Osama bin Ladenille. Matkustamista Somalian rajan tuntumaan tulee välttää, sillä myös EU:n kansalaisia on joutunut kidnappausten uhriksi.

Suomen ulkoministeriön turvallisuustiedote varoittaa:

"Väkivaltaiset aseelliset ryöstöt ovat mahdollisia varsinkin Nairobissa, mutta myös Mombasassa ja rannikon muissa turistikohteissa. Pimeällä liikkumista tulee välttää koko maassa. Myös päivällä on parasta välttää esimerkiksi Nairobin keskustan puistoja. Nairobissa ei suositella yksin liikkumista slummialueilla (muun muassa Kibera, Mathare, Huruma, Kariobangi ja Kawangware). Tyypillisiä rikoksia ovat erilaiset kadulla tapahtuvat huijaukset, joissa kadulla kulkijoilta yritetään tavalla tai toisella saada rahallinen "avustus". Tällaisista yrityksistä kannattaa kohteliaasti kieltäytyä. Myös aseellisten autoryöstöjen mahdollisuus on olemassa. Autoilijan kannattaa pitää keskuslukitus päällä ja ikkunat kiinni kaikkialla sekä välttää pimeällä ajamista varsinkin kaupunkien ulkopuolisilla maanteillä. Pimeällä kannattaa myös välttää katuja/teitä, joita ei ole kunnolla valaistu, ja joilla ei ole liikennettä.

Liikenneonnettomuuden, esimerkiksi yliajon sattuessa, kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa mahdollisimman pikaisesti yhteyttä poliisiin jäämättä onnettomuuspaikalle. Väärinymmärryksistäkin johtuen katuväkivalta kuten murhat ja lynkkaukset ovat Keniassa mahdollisia. "


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti