maanantai 17. lokakuuta 2011

Temak - City of Hope, töissä

Tänään kävimme tutustumassa Temak- nimiseen paikkaan. Se on perustettu yksinhuoltajaäideille, orvoille, leskille ja muille apua tarvitseville. Paikassa on keittiö, josta voi tilata afrikkalaisia ruokia ja juomia. Siellä on päiväkoti/koulu lapsille, sekä terveyspalveluita.

Paikassa saa terveydenhuoltoa jos potilaalla ei ole varaa ajaa kaupunkiin asti sairaalaan. Vastaanotto on ikään kuin terveydenhoitajan vastaanotto ja siellä työskenteli tänään yksi hoitaja.






Tavoitteena on kohottaa naisten itsetuntoa, kannustaa töihin, opastaa lastenhoidossa, terveydenhoidossa ja elämässä yleensäkin. paikassa on mahdollisuus hyödyntää omaa osaamistaan ompelemalla, korujen tekemisellä, tietotekniikan käyttöä, eläintenhoitoa, maataloustöitä, ruuanlaittoa… Temakilla on oma puutarha ja farmi. Lampaita, vuohia, lehmiä ja kanoja. Aamulla ruokitaan eläimet ja keräillään kananmunat, lypsetään lehmä ym. Huomenna päästään itsekin osallistumaan tähän!! J




Kerran kuussa järjestön henkilökuntaa kiertää maaseudulla ja kauempana asuvien luona. Tämä kestää noin neljä päivää. Kotikierroilla annetaan opastusta ja viedään koteihin tarvikkeita, joista naiset valmistavat myyntiin erinäisiä tavaroita. Näitä myydään Mega City-kauppakeskuksessa sekä Masai Market torilla. Naiset valmistavat paperista, muovipusseista, siemenistä ja helmistä tehtyjä kauniita koruja. Osa tarvikkeista ostetaan Nairobista asti. Järjestö ottaa tuotosta itselleen 60% ja 40% jää naisille itselleen. Organisaatio maksaa osallaan työntekijöiden palkat, sähkön kulutuksen ym. juoksevat kulut. Jäsenille maksetaan pientä ”palkkaa”. Temakissa he saavat syödä edulliseen hintaan. He voivat joko tulla paikanpäälle tekemään töitänsä ja jättää lapsensa samassa pihapiirissä sijaitsevaan päiväkotiin, tai he voivat tehdä töitä kotona ja Temak käy keräämässä myytävät tuotteet kerran kuussa ja viemässä lisää tarvikkeita. Ja maksamassa palkan tietenkin.

Meidät vastaanottanut nainen oli aivan ihanan sydämellinen ja syystäkin ylpeä työstään. Järjestössä on toki mukana miehiäkin. Jäsenet ja heidän lapsensa olivat hyvin vastaanottavaisia ja iloisia, ja heitä sai valokuvata. Yksi naisista alkoi heti opettaa mulle Singerin käyttöä..




Paikka oli todella mukava. Tehtiin yhden 21-vuotiaan tytön kanssa koruja. Aika meni rattoisasti maaseudun ihanassa rauhassa, lintuja kuunnellen. Kylläpä ne laulaakin eri tavalla kun Suomessa. Pikku tiput tepastelivat kanaemon perässä pitkin poikin pihaa.





Tässä paikassa on tekemistä on joka lähtöön. Lapsien opetuksessa voi olla mukana, kotikäynneillä, korujen tekemisessä voi auttaa, ompelemisessa, ruuanlaitossa ja eläintenhoidossa. Huomenna saadaan tehdä korut itsellemme, jos ollaan ahkeria. Harmi kun vietetään siellä vaan kaksi päivää. Mutta ehkä vuohien lypsäminen ja korujen tekeminen ei kuulu sairaanhoitajan hommissa prijoriteeteissä sijalle yksi. Harmi.

Tässä linkki paikan nettisivustoille.
http://www.afrikapamoja.org/home/vision
Sivustolta voi tehdä myös tilauksia nettiteitse. Ihania koruja! :)

1 kommentti:

  1. Edelliseen postaukseesi viitaten, ElluA:n kautta ilmoittauduin halukkaaksi tähän liinavaateproggikseesi ja kirjoitin asiasta myös omaan blogiini. Tämä on juuri sitä mitä pitääkin tehdä: pienillä jutuilla saadaan paljon hyvää aikaan!
    Elli (ollaan siis tavattu viime St.Michel -raveissa... :) )

    VastaaPoista