sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Vastasynnyttäneiden osasto, töissä

Yhden viikon harjotteluista teimme Even kanssa samaisessa Nyanza Hospitalissa, synnyttäneiden vuodeosastolla (postnatal ward). Obaman lastensairaalaan verraten saimme osallistua enemmän työntekoon tällä osastolla. Osasto on ulos puoliksi avoin käytävä, toisella seinustallaan potilashuoneet.


Joku sairaalan osasto


Huoneet on jaoteltu potilaiden voinnin mukaan.
  • Yksi huone on akuuttihuone, jossa on esim. juuri keisarileikkauksesta tulleet äidit vauvoineen tai raskaana olevat joiden tilanne on akuutti.
  • Yksi huone on postoperatiivinen, 3. pop:iin asti, eli he joiden keisarileikkauksesta on kulunut enintään kolme päivää.
  • Yksi huone on sairaille raskaana oleville äideille
  • Yksi huone on "lainassa" synnytyssaliin, eli siellä on synnyttämään tulleita, avautumisvaiheessa olevia.
  • Kahdessa huoneessa on kotiinlähteviä äitejä vauvoineen.




Koska potilaita on niin paljon, hoitajat eivät pysty muistamaan potilaidensa nimiä ja vointeja ulkoa. Siksi asia on järjestetty niin, että suurinpiirtein samanvointiset ovat samassa huoneessa. Kun vointi muuttuu, äiti, vauva ja heidän tavaransa muuttavat seuraavaan huoneeseen. Hoitajat auttavat äitejä muuttamisessa. Jos potilaan peitto on puhdas (=ei veritahroja), peitto siirretään huoneeseen äidin mukana, koska niitä ei muuten riittäisi. Eikä ne kyllä riitä tästä huolimattakaan.



Liinavaatekaappi. (puhtaat)



Likaiset liinavaatteet


Aamu alkaa täälläkin raportilla, jonka yövuorossa ollut hoitaja lukee suoraan potilaskansioista. Tämän jälkeen kierretään huoneet läpi, tarkastetaan että äidit ja vauvat ovat elossa. Raskaanaolevien äitien masut palpoidaan (tunnustellaan käsin) ja kuunnellaan vauvan sydänäänet. tämän jälkeen autetaan äitejä vaihtamaan puhtaat lakanat. tämä sairaala ja tämä osasto tarvitsisi uusia lakanoita ja peittoja. Lakanat ovat aivan riekaleisia ja niissä on vanhoja tahroja ylt´ympäriinsä. Lakanoissa on suurin kirjaimin teksti GOK-MOH (Government of Kenya, Ministry of Health), jottei niitä varastettaisi. Lisäksi lakanat asetellaan niin päin, että teksti näkyy potilaille selvästi.


Kierron jälkeen aloitetaan lääkkeenjako. Kärryn kanssa kierretään huoneet läpi, kansion kannesta huudetaan potilaan nimi, hän ilmottautuu ja lääkkeet annetaan. Olemme osallistuneet lääkkeenjakoon kovasti näinä viikkoina, alkaa jo hahmottua heidän kirjaamistyylinsä ja käsialansa.

Lääkkenjakoa. Kuvassa Eve oik. ja tanskalainen Mia vas.


Täällä käytetään paljon lyhenteitä ja eri merkintöjä kuin meillä;

ct = control
cxr = computer tomography
rx = treatment
rr = respiration rate
dwr = doctors ward round
1/52 = lääkkettä annetaan yhden viikon ajan
1/7 = lääkettä annetaan yhden päivän ajan (5/7 = viiden päivän ajan)
svd = spontanius vatex delivery (normaali synnytys, pää edellä)
...

Yleisesimpiä lääkkeeitä joita äideille annetaan on rauta, antibiootteja (amoksisilliini, metronidazole, tinidazole, ceftriaxone), diclofenakkia ja morfiinia kipuiluun ja aldometia korkeisiin verenpaineisiin.


Lääkekaappi



Lääkkeen jaon jälkeen on teetauko. Tämän jälkeen ryhdytään kirjaamaan. Kansioit ovat lajiteltu huoneiden mukaan pinoihin. Saman huoneen potilaiden kansioihin tulee aina sama teksti. Riippumatta siitä mitä todellisuus on. Jos potilaalla on jotain erityistä (oksennus, ripuli, kuume, korkea verenpaine, paljon vuotoa..) siitä voidaan mainita. Lääkärit tekevät työtänsä sujuvasti hoitajien ohessa, mutta kommunikointi on lähinnä papereiden varassa.
Meille neuvottiin kirjaamaan seuraavanlaisesti:

7:30 a.m. Patient received stable
8:00 a.m. Bedmaking done
9:00 a.m. Ceftriaxone 2g ...given. Medication done.
10:00 a.m. DWR


Kirjaamisessa kestää melko pitkään. Tämän jälkeen annetaan iltavuorolle raportti ja he suorittavat lääkärin kierrolla määräämät toimenpiteet (ultraääni, lääkitys..). Iltapäivällä on toinen lääkkeenjako. Iltavuorosta en osaa sanoa, koska sen tekeminen ei ole täällä suositeltavaa pimeällä liikkumiskiellon vuoksi.




Tämän kaiken ohessa sisään- ja uloskirjataan potilaita. Tehdään haastatteluja ja HIV-positiivisille neuvotteluja ja annetaan ohjeita. Seinillä on paljon ohjeita ja neuvoja siitä, kuinka asioita tulisi hoitaa.


Julisteessa kannustetaan 1-60 päivän ikäisten poikavauvojen ympärileikkaukseen.


Ohje hoitajille, kuinka neuvoa HIV/AIDS potilasta


Monta asiaa on jotka hoidetaan hyvin, mutta paljon on epäkohtia. Potilaslähtöisyyttä ei täällä ole juuri lainkaan. Jos omainen haluaa kysyä potilaan vointia, hoitaja vastaa hyvin laiskasti ja näyttää sen myös kasvonsa ilmeellä, ettei häntä paljoa huvittaisi. Täällä ei juosta hiki hatussa pitkin käytäviä, vaan asiat hoidellaan kun hoidellaan.

Potilaiden kotiuttamisessa tulisi erityisesti kiinnittää huomiota ohjaukseen, sillä ihan perus käsihygienian merkityksen tietämys on täällä olematonta. Odotan kotisairaanhoidon jakson alkamista, jolloin on mahdollista käydä asiakkaiden kotona näyttämässä konkreettisesti esimerkkiä.




Tästä linkistä pitäisi päästä katsomaan kuviani facebookissa. En oo varma toimiiko se heille, jotka eivät ole itse facebookin käyttäjiä, mutta kokeile!
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150352152754034.361331.641069033&type=3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti