maanantai 5. syyskuuta 2011

Alkukirjoitus

Afrikan kartta


Nyt on 5. syyskuuta ja pari viikkoa lähtöön. Olen siis lähdössä Keniaan, Kisumun kaupunkiin MAMK:n harjoitteluvaihtoon. Opiskelen sairaanhoitajaksi, ja opintojen viimeiset kolme kuukautta vietän Afrikassa. Opinnot on hyvinkin jo loppusuoralla, tätä viimeistä harjoittelua ja opinnäytetyötä vaille valmista.

Kenian kartta
Ollessani peruskoulun viidennellä luokalla tehtiin koulussa Afrikka-vihkoa. Leikeltiin sanomalehdistä artikkeleita ja kuvia ja tarinoita Afrikasta, sen monipuolisesta eläimistöstä, kulttuurista ja luonnosta. Aihe kiinnosti kovasti, joten äiti järkkäsi tapaamisen Helmi-tätini ystävän, mikkeliläisen Aune Hirvosen kanssa, joka kertoi omakohtaisesta kokemuksestaan siitä maailmasta. Aune on asunut 20 vuotta Afrikassa, Namibiassa ainakin. Tuolloin hän toimi lähetystyöntekijänä. Tämä tapaaminen poiki ajatuksen, että haluan lähteä joskus käymään Afrikassa.


http://miamedia.internetix.fi/fi/org/enter/1_taso/1_mikkeli/2_taso/muut/3_taso/mamu/jutut/sudanilaistarinat/aunen

Myöhemmin ajatuksesta kehittyi ikään kuin haave. Ammattikorkeakoulun alkaessa kuulin opettajilta, että koulutusohjelmassa on mahdollisuus lähteä ulkomaille harjoitteluun. Siitä päivästä lähtien se oli ihan selvää, että johonkin oli lähdettävä! Muutaman kerran sitä tuli sitten soudettua ja huovattua koulun kanssa vaihtoehtoja, haastatteluja ja karsintoja. Lopulta MAMK:n hommansa taitavasti hoitava kv-koordinaattori Minna sai kuin saikin minut mahtumaan vielä Keniaan lähtiöiden mukaan. Nyt on mahtava tilaisuus lähteä kokeilemaan omia rajoja ja oppimaan uutta maailmasta joka täysin vieras. Ja mikä parasta, lähteä kuuntelemaan omia ajatuksia, muuttamaan omia asenteita ja oppimaan elämästä ja kuolemasta uudesta vinkkelistä.

Pitkän aikavälin suunnitelmiksi on kehkeytynyt jonkinlainen mukana oleminen avustustöissä kriisialueilla. Se on kenties joskus tulevaisuudessa, kun rahkeet riittää ja elämän tilanne sen sallii.

Harjottelujen toteutumisen mahdollistaa Terve Afrikka kehitysyhteistyö Ry (TAKRY) = Health Africa Development Co-operaton Organisation (HADCO). http://www.terveafrikka.fi/. Organisaatio on perustettu vuonna 1999 terveys- ja sosiaalialan edistämiseksi Suomessa ja Afrikan maissa. Yhteistyöalueina ovat Ugandassa Kampalan sekä Mpigin alueet ja Keniassa Kisumun kaupungin ympäristö ja Masenon yliopisto.

Harjoittelu paikanpäällä tapahtuu kolmessa kolmen viikon pätkässä ja väliin mahtuu kulttuuriviikkoja. Omaa sijoittumista sairaaloissa, orpokodeissa ja kouluissa en vielä tiedä, ja epäilen, ettei sitä ole vielä kukaan miettinyt Kenian päässä. Suomalainen jämptiys saa jäädä Suomeen, maassa maan tavalla.. :) Onkohan Frendien monicamaisuus häviävä piirre minussa..



Tällä hetkellä se ainakin jyllää ja vahvasti, sillä matkalaukku ja rinkka odottavat nätisti makuuhuoneen nurkassa suut ammollaan ja vastaanottavat pestyjä ja viikattuja hellevaatteita, safarivaatteita, "pyhävaatteita", bilevaatteeita, aurinkorasvaa, lääkkeitä, kopion kopioita tärkeistä papereista, lahjoituksia lapsille tms..

Rokostusohjelma on loppusuoralla, torstaina juon viimeisen annoksen koleraroketteesta (hyi!) ja edeltävä päivänä jatkan viime viikolla aloittamaani tablettimuotoista malarialääkitystä. Malarialääke laittaa maailman "heilumaan" ja tekee ihmisen pahoinvoivaksi. Onneksi nämä oireet kestää vain yhden päivän. Mutta, ihan kun unet yleensä muuten olis selväjärkisiä ja johdonmukaisia, niin Lariam tuo uniin ihan oman vivahteensa. Vähän kuin joka yö olis "liskojen yö". Polio-, meningokokki-, keltakuume-, hepatiitti-b- ja lavantautirokotteet otin jo keväällä. Hepatiitti-a-rokote oli vielä voimassa entuudestaan. Rahaa rokotusohjelma vei noin 300e.


Luulen, että tämä aikainen valmistautuminen ja etukäteen ajattelu on mun tapani tehdä lähtöä ja valmistautua henkisesti. Olen jopa valokuvannut kaikki matkalaukkuun jo pakatut tavarat vakuutusyhtiötä varten. Ehdoissa luki, että kadonneista matkatavaroista on oltava jokin todiste. Päätin sitten ottaa riskit tosissaan ja kameran käteen... :)

Taidan olla sellanen, että puran jännityksen ja epämiellyttävät odotuksen tunteet siivoomiseen ja järjestelemiseen. Paheensa kullakin. Jatketaan tästä. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti